Sandy Boedecker x Nike SB Ebay Dunk

Sandy Boedecker lever vidare genom Nike SB Ebay Dunk

Alexander "Sandy" Bodecker: Hans namn är kanske inte det mest kända, men hans arbete har förändrat liv, bidragit till att skapa industrier och visat att goda människor alltid kommer att bli ihågkomna.

Den före detta skotestaren och VD för Specialprojekt på Nike gick bort i oktober 2018, 66 år gammal, men hans arbete för Nike SB fortsätter att överskrida städer, tro, kön, socioekonomisk status och en mängd andra marker. Swoosh har minnesmärkt den avlidne branschveteranen de senaste fyra åren, men den senaste metoden är troligen den mest speciella.

Nike SB Ebay dunk

Nike SB Ebay Dunk.

För att fira Nike SB Dunk Lows 20-årsjubileum har det nordamerikanska sportmärket anlitat eBay för att släppa deras mytiska samarbete från 2003. En modifierad version av eBay Dunk släpps i skatebutiker och Nike SNKRS den 15 och 17 december, respektive, men Nike och den pålitliga marknadsplatsen har förberett en speciell välgörenhetsauktion för att stödja Bodecker Foundation. Auktionen är live via eBay.com/sbdunk.

Innan vi dyker in i auktionens detaljer är det viktigt att återberätta Nike SBs och sneakershistorien:

Sandy Bodecker var den som lade grunden för Nike SB. Nikes första försök att ta sig in på skateboardmarknaden skedde på 1990-talet. Skaters som Brandon Cole "Bam" Margera var ansvariga för att ge Choad, Snak och Schimp prestanda och kulturell trovärdighet, men Swooshs ansträngningar möttes med liten kommersiell framgång. Bodecker, som gick med i Nike 1982, insåg skatecommunityns befintliga intresse för Air Jordan 1 och Nike Blazer, vilket ledde till utvecklingen av SB Dunk, en modifierad version av en basketskor från 1985.

Under Bodeckers ledning lanserades Nike SB 2002. En annorlunda approach hjälpte till att vinna över diehard skateboardåkare som ursprungligen var skeptiska mot att ett bolag som Nike trädde in i skateboardvärlden. En strategisk och rolig inställning till samarbeten enade till synes olika världar, pushade gränserna och hjälpte till att skapa dagens sneaker samling.

Sandy Bodecker satte "SB" i Nike SB.

 Åka skateboard på skolådan

Här skatear man på den unika skolådan.

Det är svårt att tänka sig några av de mest hyllade samarbetena inom sneakershistorien utan Bodecker. I augusti 2003 utvecklade Nike SB en unik Dunk i endast ett par som skulle auktioneras ut på eBay. Välgörenhetsauktionen samlade in 30 000 dollar för Tim Brauch Foundation och initiativ för att förbättra skateparker i Portland, Oregon. En sån summa för ett par sneakers kan vara vanligt idag, men det var inte för 19 år sedan. Vinnaren av auktionen belönades med det enda eBay Dunk-paret i sin storlek, men det blev en hemlighet fram till idag: Sandy Bodecker var högsta budgivaren.

Som den ende ägaren av den ursprungliga Charity Dunken gjorde Bodecker sneakershistoria på flera sätt. Trots skons höga pris var det imponerande i sig självt hur oväntat samarbetet var.

Ebay dunks med såg och kort

Innehållet i skolådan är skor, en såg och ett kort numrerat 1-10.

Bodecker sågade det orginella Charity Dunk sample paret i fyra delar, vilket gjorde samarbetet ännu mer sällsynt. Nike SB:s första retail-släpp av eBay Dunk leker med den förstörda paren genom att lämna genomskinliga paneler över hela övre delen. Bilder på Bodecker trycktes på varje skos sock-liners som en rörande hyllning till fadern till SB

Nike och Bodecker Foundation's senaste auktion på eBay erbjuder inte en, utan 10 hyllningspar, tillsammans med de nya eBay Dunks. Varje kapsel - som har en minnesvärd såg och ett kort numrerat  1-10 - är förpackad i en först-av-dess-slag åkbar skokartong (ja, du läste rätt). Alla intäkter från händelsen kommer att stödja Bodecker Foundation.

Om du har pengar över kan du gå in på ebay och lägga ett bud på ett par, i skrivande stund ligger buden mellan 160,000-170,000 SEK.

Tillbaka till blogg