Nike dunk: från 80-talet till idag

Nike dunk: från 80-talet till idag

Nike dunk lanserades 1985 som en del av Nike's basketlinje, och snabbt blev skon populär bland basketspelare på grund av dess samarbete i med NCAA, som är collegebasket. Där de hade avtal med 7 olika skolor och lanserade en färg för varje skola i kampanjen ”Be true to your school”.

Ursprung

Om du någonsin undrat "vem designade Nike Dunk?", så har du svaret här; Skapad av Peter C. Moore, samma man som designade Air Jordan 1, erbjöds Dunk som en alternativ modell till Michael Jordans signaturmodell. Slumpmässigt nog var det 1985, det första året för slam dunk, vilket ledde till att namnet ändrades i sista stund. Skapad speciellt för National College Athletic Association (NCAA), släpptes Dunk ursprungligen 1985 och blev snabbt en hit. Varför? De använde sig av färginspiration från universiteten.

Be true to your school från 1985

Be true to your school från 1985

Sju initiala färgglada modeller släpptes designade för stora universitet som en del av Nikes "Be True To Your School"-kampanj. University of Kentucky, University of Michigan, University of Iowa, Villanova, Syracuse, St. John's och UNLV valdes ut och skorna släpptes 1985. En åttonde sko gjordes för Georgetown i dess färger: Nike Terminator. Med skorna som förenar andan hos varje universitet var Nike Dunks ämnat för stora saker. Nike hade rent ut sagt slam dunkat sin kampanj. Genom att sponsra de populäraste collegebasketlagen hade de öppnat för fans och medstudenter att köpa sneakers.

Under 1990-talet var det en rätt tyst period för Dunks men år 1999 bjöds sneaker-världen på något speciellt. Efter en paus på 14 år bestämde sig Nike för att återuppliva Dunk-modellen. Detta var verkligen en del av Nikes Dunk-historia. "Be True To Your School"-paketet återutgavs i all sin prakt tillsammans med några andra nya tillägg. Trots att Georgetown fick sin egen sko, fick det aldrig en Nike Dunk. Nike bestämde sig för att det var dags att ändra på det och släppte en Nike Dunk High i den nu omedelbart igenkännbara grå och navyfärgade kombinationen.

De gamla klassikerna återvänder

Under början av 2000-talet hade Dunk-febern verkligen börjat igen. Med de olika forumen som tog fart under början av 2000-talet, som NikeTalk, blev det alltmer uppenbart att Dunk var den heta modellen igen. Sneakerheads från hela världen började också prata med varandra, lära sig mer och mer om region-specifika par. Introduktionen av CO.JP-linjen av Nike år 2001 innebar en rad japanska exclusives. Snart blev det en tävling om vem som kunde få tag på de hetaste Dunk-modellerna från Japan och rocka dem först.

Stussy x Nike SB Dunk Low Pro "Cherry"

Färgkombinationen sattes ihop av Robbie Jeffers från Stüssy, som tog inspiration från en neapolitansk glass. Ovansidorna är i choklad- och jordgubbsfärgat läder, medan Swooshen är en krämig vanilj. från 2005.

En av de mest betydelsefulla stunderna i Nikes Dunk-historia kom 2001. Som en av de hetaste varumärkena inom streetwear fick Stüssy möjlighet att samarbeta med Nike om en Dunk. Det var första gången Dunk fått ett varumärkes-samarbete. Totalt gjordes tre par: två highs och en low. Även om highs var bra, stjäl low-modellen verkligen showen och sätter varumärkena på kartan när det gäller samarbeten. Vi välkomnar Nike SB till världen.

Efter ett antal försök att ta sig in på skateboard-scenen mellan 1997 och 1999 var det uppenbart att Nike inte skulle komma någonstans förrän man kunde övertyga skateboardåkare om att man ville designa produkter specifikt för deras behov. Trots att Nike försökt hade man fortfarande inte lyckats vinna skateboard-gemenskapen över. Det skulle ta tre försök innan Nike slutligen lyckades, liksom rätt man för jobbet.

Kort om Nike SB

År 2001 hade Nike äntligen fått nog av att inte kunna bryta igenom inom skateboardingvärlden. Den nu avlidne, Sandy Bodecker anställdes för att göra Nike SB till en framgång. Det första Bodecker gjorde var att besöka skateboardbutiker, butiksägare och prata med skateboardåkare om vad de ville ha från en produkt. Istället för att försöka ta ifrån skateboarding, ville Bodecker ge tillbaka till det. Bodecker skulle sedan skapa vad som så småningom skulle bli en av de mest omtyckta skorna under 2000-talet: Nike SB Dunk.

Nike Skateboarding (eller bara Nike SB) var en sensation inom skateboard-gemenskapen. Introduktionen av Nike SB Dunk var en viktig milstolpe inom skateboard-industrin. Naturligtvis byggde skon på den klassiska basketbollsko, men hade några viktiga uppdateringar. En puffig tunga, bredare fotradie, mer hållbar skoskydd och tjockare yttersula gjorde SB Dunk helt annorlunda.

Frenzy i New York City

Jeff Staple's "Pigeon" Dunk är en legendarisk sko inom sneakerkulturen och det är ingen slump. 2005 släppte Nike SB ett "City Pack" bestående av fyra olika dunks som representerade städerna Tokyo, Paris, London och New York. Staple, en långvarig person inom New York's streetwear-scen, fick chansen att arbeta på sin egen SB Dunk. Det han skapade skulle bli en av de mest viktiga sneakers genom tiderna.

Nike SB Dunk Low “Paris”

Nike SB Dunk Low “Paris” var en del av "White Dunk" city-serien och var designat i samarbete med den franske målaren Bernard Buffet. Släppet på utställningen ställdes in och par såldes genom utvalda Nike SB-konton i mycket begränsade antal.

En kombination av grå mocka och mesh med rosa detaljer gjorde dessa Dunks till en enkel men stilren sko. En broderad duva på hälen var det enda som skiljde den från mängden, men det skapade kaos i sneakercommunityn. På release-dagen dök hundratals människor upp för att försöka få tag i ett par skor. Situationen eskalerade så mycket att polisen tillkallades för att hålla ordning på folkmassan.

Dagen efter släppet av Pigeon Dunks var dem på förstasidan i nyheterna. De skulle förändra sättet som sneakerkulturen sågs på för alltid och lyfta den in i mainstream. Men bara ett par år senare skulle saker och ting börja gå utför för Staple och hans skor.

Den oundvikliga kraschen

Nike hade haft en framgångsrik period sedan 1999, men den framgången skulle snart ta slut. När det nya decenniet började blev det tydligt att Dunks inte längre var det populära sneakers. Skor som tidigare sålts för tusentals dollar blev plötsligt värdelösa. Sneakertrender hade ändrats, vilket innebar att Dunk-modellen officiellt var utslagen. Snart började sneakerheads sälja sina samlingar för att få tag i de nya, populära modellerna.

Det är svårt att säga exakt när Nike Dunk slutade att vara coola, men det är lätt att förstå varför de gjorde det. Liksom alla populära siluetter, producerade Nike för mycket av Dunk. Från galna färgkombinationer till rakt ut löjliga par, hade Nike förstört sin framgång.

Dags för ännu en comeback

Nike Dunk High "BTTYS" pack återutgavs 2015, på 30-årsdagen för skon. Nike valde att skapa en exakt återgång till den ursprungliga skon, och trots att skon inte presterade bra, så öppnade den upp världen för Dunk-modellen igen. Så mycket att märket COMME des GARÇONS valde att visa upp Dunk på catwalken 2016.

COMMES des GARÇONS x Nike Dunk High

COMMES des GARÇONS x Nike Dunk High på runway under New Yorks Fashion Week i Februari 2016.

Efter att COMMES des GARÇONS x Nike Dunk High lanserades blev skon ett måste för många inom modebranschen. Den transparenta överdelen var helt unik och vände huvudena hos viktiga modeskapare. Efter det började Nike testa marknaden med nya färgkombinationer av Dunk, men det var inte förrän 2019 som Dunks verkligen började göra avtryck i sneakerkulturen.

Virgil Ablohs trio med Off-White ™ x Nike Dunk Low sneakers, liksom Travis Scotts förkärlek för sällsynta SB Dunks, satte igång sneakercommunityns kärlek för Dunks återigen. Under de senaste åren har hype kring Dunk bara ökat. Från återintroduktionen av OG-färgkombinationer till galna samarbeten med Ben & Jerry's, Strangelove Skateboards och Cactus Plant Flea Market för att nämna några.

Du hittar Dunks Här

Tillbaka till blogg