Jordan 11 Header Gotkicks blogginlägg

Jordan 11: En ikonisk sko parat med en legendarisk comeback

Air Jordan 11 är allmänt ansedd som en av de viktigaste basketskorna någonsin gjorda. Från dess oväntade debut till dess odödlighet i retrolivet är den 11:e utgåvan från Michael Jordans berömda signatur-skolinje genast igenkännbar för fans av skor från alla tider i båda hemisfärerna.

Så, varför är Air Jordan 11 så ett monumentalt ögonblick i sneakerkulturen, och hur håller den sig relevant år efter sin ankomst? Läs vidare för historien om Air Jordan 11.

Början

Efter sitt tredje raka NBA-mästerskap och det tragiska mordet på sin far var den störste basketbollsspelaren genom tiderna borta från spelet innan säsongen 1993-94. På toppen av spelet med världens tyngd, chockade Jordans pensionering sportfans och förändrade planerna för Nike.

Månader före släppet av Air Jordan 9 sades den man som kallades MJ vara pensionerad från basket, som en hyllning till sin avlidne far bryter han in i baseballsvärlden. Air Jordan 9 släpptes då med svalt intresse, buren i spikform av Jordan på minor leagues baseballplaner, men utan hans trägolvsreklam som tidigare drev försäljningen.

Michael Jordan använder Jordan 9 cleats

Michael Jordan spelar baseball i Air Jordan 9 cleats.

Sommaren därpå var Jordan fortfarande borta från basket med Air Jordan 10 som skulle släppas som ett 10-årsjubileum till hans signaturserie och en hyllning till hans många utmärkelser. Ledarna runt Nikekontoren var redo att flytta vidare från kassakon som då var Air Jordan-linjen, de trodde att the "GOAT" var klar med basketen och övertygade om att hans skor inte kunde säljas utan hans användning av dem på planen.

Inom väggarna på Nikes huvudkontor hade trodde få på att Jordan skulle återvända till basket. Den korta listan var toppad av Tinker Hatfield, designern som var ansvarig för att skapa basketspelarens skor sedan Air Jordan 3 som kom 1988. Under åren av deras arbetsrelation började Hatfield intimt förstå vad som driver MJ och hur djupt tävlingsinriktad han var. Därför ritade han hemligt upp en sneaker som kallas Jordan Beyond hemma efter kontorstid.

Debuten

Månader senare, i mars 1995 visade sig Hatfields misstankar om en återkomst vara sanna. Med pro baseball som var i strejk och Jordan därmed utan elitkonkurrens och utmaning, återvände trefaldige mästaren till Chicago Bulls genom att släppa ett enkelt uttalande som löd: "I'm Back".

På våren skulle Jordan jobba bort rosten från en och en halv säsong borta från NBA, han rockande Air Jordan 10 under ordinarie säsongspel och in i slutspelet. När Bulls var redo att möta det unga Orlando Magic var den erfarne veteranen redo att debutera nya skor. Till Hatfields förvåning överraskade Jordan med att rocka ett par samples av de hemliga Jordan Beyond, som snart skulle vara kända som Air Jordan 11, på TV.

Fansen gapade förvånat när Michael Jordan spelade mot Penny Hardaway och Shaquille O'Neal i ett par aldrig tidigare skådade sneakers i lackläder. NBA var också i chock då den vita / svart "Concord" som Jordan bar var mot ligans klädkod. På grund av detta blev MJ bötfälld för att ha spelat i vita sneakers, likt hans "Banned" början som en fräck rookie.

Michael Jordan debuterar sina Jordan 11 Concord mot orlando magics

Jordan debuterar sina nya Air Jordan 11 "Concord" mot Magics.

Vid seriens slut hade Magics slagit Bulls, och till stor besvikelse skickat hem Jordan tidigt. Under serien mot Magics bytte MJ tillbaka till sitt vanliga nummer 23 mellan match ett och match två och avslöjade också sina kommande sneakers i svart. Folket skulle behöva vänta månader på att par skulle släppas, med Jordan som tränade med tränaren Tim Grover hela sommaren, totalt inriktad på att bli bättre än han någonsin tidigare varit.

Säsongen 1995-96

Med Air Jordan 11 på fötterna hela sommaren under träningen med Grover och inspelningen av filmen "Space Jam" var MJ fokuserad på hämnd - och han fick den.

Ledd av Jordan i "Concord" colorwayn på hans ökända Air Jordan 11, skulle 1995-96 Chicago Bulls slutade säsongen med 72-10 - ett rekord på den tiden. På NBAs All-Star Game debuterade han Air Jordan 11 "Columbia", följt av ytterligare ett slutspel, som utspelade sig i ett svart och rött Air Jordan 11 "Playoff".

Michael Jordan i de ökända Air Jordan 11 "Columbia"

Michael Jordan dunkar i de ökända Air Jordan 11 "Columbia".

Från hösten 1995 till sommaren 1996 släpptes Air Jordan 11's på marknaden till allmänheten. På grund av Jordans oemotståndliga spel, modellens flashiga design och väntan på par att nå butikerna, kunde skorna inte hållas på hyllorna. Air Jordan 11 blev omedelbart en statussymbol i kulturen, burna av de bästa någonsin och beundrade av fans överallt.

Återupplivningen med retro

Efter endast fyra år borta från marknaden, återvände Air Jordan 11 till butikerna i retroversioner. År 2000 släpptes Air Jordan 11 i den berömda färgen "Concord", samtidigt som de svarta "Space Jam" släpptes för första gången. Fans blev helt galna över detta, vilket tände lågan för arkiverade Air Jordans i allmänhet.

Under 2000-talet förblev Air Jordan 11 berömd bland sneakerheads och producerades i begränsade upplagor. Originalmodeller som "Columbia" och "Playoff" återvände medan nya tolkningar som "Cool Grey" och "Defining Moments" gjorde samlare ivriga. Dessutom släpptes modellen i låg utgåva, en sällsynthet som tidigare endast var gjord för Jordan själv. Denna reviderade skärningen gjorde det möjligt för Air Jordan 11 att tilltala kvinnor ännu mer, samtidigt som den också var lättare att bära under varma månader.

Air Jordan 11 "Cool Grey"

Mina favorit 11's, Air Jordan 11 "Cool Grey".

Air Jordan 11 fortsätter vara legendarisk

Även på 2020-talet, två och ett halvt decennium efter dess debut, är Air Jordan 11 en oöverträffad ikon inom sneakerkulturen. Varje år släpps Air Jordan 11 i olika färgvarianter som är väldigt hypeade av massorna och används av fans i alla åldrar. Introducerad som en progressiv prestandasko för basket och spridning av sina vingar som en livsstilsförbättring, har Air Jordan 11 överskridit tiden och korsat över till nya kategorier, vilket har gjort det till en av de mest ikoniska sneakers som någonsin skapats.

Nyligen släpptes årets Air Jordan 11 "Cherry", du kan köpa dem här.

Tillbaka till blogg