Michael Jordan och Spike Lee i Jordan 3's

Nostalgi: Hela historien bakom Air Jordan 3

Skon som räddade varumärket.

Air Jordan 3 är en av de mest populära modellerna av Michael Jordans Nike sneakers och satte en ny standard för mode och teknik. Precis som Air Jordan 2 var Air Jordan 3 en mix av sofistikering och stil.

Sneakern hade inte en stor Swoosh längs sidan, utan endast Nike Air-loggan på baksidan, tillsammans med tre nya element: den nya Jumpman-loggan på tungan, grå elefanthudliknande tryck på ovansidan och en synlig luftbubbla i hälen. Skon hade också samma höga pris som Air Jordan 2, $100. Denna modell skulle dock leva upp till hypen, och mer därtill.

Dock var det trouble in paradise på Nike 1987. Peter Moore, designer av de första två Air Jordan silhuetterna, och Nikes marknadsföringschef Rob Strasser lämnade båda företaget inom en vecka och startade sitt eget märke, Van Grack. Detta komplicerade saker för Nike och försenade produktionstiden för Air Jordan 3. Dessutom var Jordans ursprungliga kontrakt med varumärket på väg att förnyas.

Moore och Strasser försökte locka Jordan till sig genom att säga att han kunde skapa sitt eget imperium med dem istället för att lita på Nike.

Michael Jordan bär Jordan 3 med citatet "the best on earth"Spike Lee i Jordan 3 med texten "The best on Mars"
Jordan och Spike Lee gör reklam för Jordan 3

Till Nikes lycka hade en ung designer vid namn Tinker Hatfield nyligen kommit in i bilden. Den tidigare stavhopparen från University of Oregon med en examen i arkitektur hade redan haft ett par tidiga framgångar med Swoosh, löparskon Air Max 1 och träningsskon Air Trainer 1. Båda hade revolutionerande design och deras framgångar hjälpte Hatfield att få uppdraget att designa Air Jordan 3.

"Den var sex månader försenad när den överlämnades till mig", sa Hatfield i dokumentärserien Abstract: The Art of Design. "Så det var ytterligare ett stressmoment. Ingen sömn på veckor och månader, resor fram och tillbaka till Asien med alla utvecklare för att skapa en prototyp."

Hatfield ville verkligen höra vad idrottare hade att säga om de skor de bar, en egenskap han troligen plockade upp från sin tidigare tränare på Oregon och medgrundare av Nike, Bill Bowerman. Hatfield pratade med Jordan om vad stjärnan i Chicago Bulls letade efter i en sko: något med en medellåg höjd istället för de superhöga skorna som alla andra bar; något bekvämt som bröts in med mjukt, smidigt läder; något med glans och sofistikering.

Hatfield lyssnade och när det var dags att presentera vad han fått fram, var han redo.

Tinker Hatfields sketch av Air Jordan 3

Tinker Hatfield sketch av Jordan 3

Men själva presentationen var inte så rakt på sak. Hatfield och Nike:s president och medgrundare Phil Knight flög till Kalifornien för att presentera den nya skon för spelaren och hans familj. Jordan var dock fyra timmar sen till mötet eftersom han var ute och spelade golf med Strasser och Moore.

När han äntligen dök upp verkade han bara gå igenom förslagen. Hade Jordans fått hjärnspöken av de före detta Nike-gubbarna? Knight överlämnade mötet till Hatfield, som började fråga spelaren om han kom ihåg sina krav från deras tidigare konversation. Stjärnan började mjukna när de pratade, och när Hatfield avlägsnade en duk från prototypmodellen älskade Jordan den.

Det var precis vad han hade sökt efter. Den smidiga stilen, höjden på mellanhöjd, det mjuka fullkornslädret, elefanttrycket och, mest spännande av allt - hans egen logotyp på tungan. Jumpman hade inspirerats av en berömd bild från 1984 av Jordan som hoppade genom luften för en dunk. Dess placering i fronten och mitten visade Jordan att han var i framkant av varumärket. Han förnyade sitt avtal med Nike.

De äldre sneakerheadsen minns att Jordan först bar Air Jordan 3 under NBA All-Star Game 1988. Men han bar sporadiskt modellen "White Cement" redan i november 1987 under flera matcher.

Jordan bar Air Jordan 3 under All-Star Weekend i Chicago på väg mot en andra raka Slam Dunk Contest-vinst med sin signatur-foul-linje-dunk. Han bar också paret "Black Cement" i själva All-Star-matchen. Inför 18 403 fans imponerade Jordan sin hemmapublik med 40 poäng, åtta rebounds, tre assists, fyra steals och fyra blocks, och vann årets MVP. Det var den enda gången under hela säsongen som Jordan bar den svarta färgsättningen i en match.

Highlights från Jordans All-Star games

För att marknadsföra den nya skon gjordes det enormt inflytelserika reklamfilmer för Air Jordan 3 med en ung Spike Lee i rollen som Mars Blackmon (du hittar reklamfilmen lite längre ner). Lee spelade första gången karaktären i sin film från 1986, She's Gotta Have It. Blackmon, en nördig, högljudd typ som var besatt av sneakers, följde med Jordan i fyra år i TV-reklamer och tryckta annonser. Wieden+Kennedy-annonserna blev en stor succé och startade catchphrases som "It's gotta be the shoes" och ett av Jordans smeknamn, "Money". Det fanns också en tvåsidig annons i Sports Illustrated Swimsuit Issue från 1988 som visade Jordan och Blackmon.

Med Jordans fantastiska All-Star Weekend, reklamfilmerna och faktumet att han inte skulle bära den svarta versionen igen, föddes en ikonisk sko.

"White Cement" och "Black Cement" släpptes i januari 1988. Genom att bära den vita versionen för resten av säsongen bytte Jordan till "Fire Red" corlorwayn för 1988 års slutspel och början av 1988-89-säsongen. En fjärde colorway, "True Blue", bars inte av Jordan i en NBA-match förrän 2001, då han hade på sig en retroversion medan han spelade för Washington Wizards. Han bar dock OG-versionerna i en utställningsmatch mellan 1988 NBA All-Stars och Team USA.

Under åren har Air Jordan 3 återutgivits ett otal antal gånger, med de klassiska "White Cement" och "Black Cement"-färgsättningarna som fortfarande är de mest populära. "White Cement" återutgavs 1994, 2003, 2011, 2013 och 2018, medan "Black Cement" kom tillbaka 1994, 2001, 2008, 2011 och 2018.

Jordan 3 Black Cement

Jordan 3 "Black Cement"

År 2001 återlanserade Jordan Brand även “True Blue” och släppte den första icke-OG-färgvarianten, "Mocha", där Nike Air-loggan på hälen byttes ut mot en Jumpman logga på båda sidor. Jumpmanen fanns också på hälen på 2011 års "White Cement" och "Black Cement" retros.

"Fire Red" fick ingen retro förrän 2007. Det året såg också ankomsten av nya färgvarianter "Pure Money", "Black Cat" och "Do the Right Thing". De närmaste åren var ganska tysta för Air Jordan 3, med "True Blue" som återvände igen 2009 och "25th Anniversary" och "Doernbecher" modellerna som följde 2010, innan en flod av retros och nya färger släpptes 2011.

Jordan 3 True Blue

Jordan 3 "True Blue"

Air Jordan 3 återvände återigen år 2013 med en retro av "White Cement" (med den ursprungliga Nike Air-loggan tillbaka på hälen). Jordan Brand återlanserade också "Fire Red" och "Doernbecher" tillsammans med ännu fler nya colorways.

År 2014 samarbetade Jordan Brand med SoleFly för att släppa vännernas exklusiva "Lotto" Air Jordan 3, och år 2017 släppte atmos både en safaritryckt Air Jordan 3 och en Jordan 3-inspirerad Air Max 1 för Air Max Day.

2018 "Black Cement" retro, liksom 2013 "White Cement" retro, återställde den ursprungliga Nike Air-loggan på hälen för första gången sedan 2001 och hade läder och elefanttryck mer likt 1988 OG design. En speciell minnesvärd klar-sulan "Free Throw Line" "White Cement" retro dök också upp i februari och hedrade Jordans dunk i Slam Dunk Contest 1988. "Tinker NRG" -versionen av Air Jordan 3, som släpptes igen 2018, lade till en sidostygn till övre delen som en nick till en av Hatfields tidiga skisser.

Den legendariska reklamvideon för Jordan 3 där Spike Lee är med

Air Jordan 3 representerade många första för både Jordan och Nike. Det var den första skon som bar Jumpman loggan och var den första av många skor som Hatfield designade för His Airness. Säsongen 1987-88 var Jordans första där han spelade tillsammans med viktiga lagkamrater som Scottie Pippen och Horace Grant, och var Phil Jacksons första år som tränare för Bulls (även om det var som assisterande tränare).

Jordan fick också sin första MVP och vann Defensive Player of the Year i Air Jordan 3. Jordans arv började redan från den minut han först satte sin fot på en NBA-plan som rookie, men vid det fjärde året hade han börjat dominera matcher som aldrig tidigare. Skorna han bar eldade bara på bilden av en ikon som går in i sin bästa tid. Bulls föll i konferenssemifinalerna i 1988 NBA Playoffs, men bilden av Jordan i dessa vita och gråa elefanttryckskor under hela säsongen är oförglömlig.

Tillbaka till blogg