Historian om: Air Jordan 1

Designen bakom: Air Jordan 1

Air Jordan 1 är utan tvekan en av de största skorna i historien. Under de senaste 35 åren har Jordan 1 blivit en legend i sin egen rätt. Under den tiden har denna basketsko synts på nästan alla, från musiker till metalheads och kändisar till skateboardåkare. Ännu viktigare är att Jordan 1 kickstartade vad vi idag känner till och älskar som Jordan Brand. Men det var inte en så enkel historia om framgång som man kan tro.

I över tre decennier har Jordan 1 varit en symbol för alla sneakerheads. Medan Air Jordan 1 kanske är den mest ikoniska sneaker genom tiderna, var den inte en av Michael Jordans favoriter. Som många sneakerheads känner till, är historien bakom Jordan 1 lika viktig som MJ:s arv med Chicago Bulls. I denna delen av vår serie Djupdykning I Sneakers, gräver vi djupt i Air Jordan 1:s historia.

Vi kommer att lära dig om Air Jordan 1:s historia, från designprocessen till dess betydelse i populärkulturen. Utan ytterligare dröjsmål, här är allt du behöver veta om Air Jordan 1.

Nya grabben i kvarteret

Michael Jordan Använder Nike Air Ship

Michael Jordan bär ett par Nike Air Ship

Efter att ha anlänt till Chicago Bulls 1984 var Michael Jordan högt uppskattad för att vända det krisande laget. Efter att ha visat sig vara en viktig spelare för University of North Carolina's Tar Heels, var hela landet på tårna för MJ's skull. Han hade väckt intresset hos nästan varje stort sportsmärke på planeten. Även om His Airness var ett fan av Converse under sina skoldagar, såg han inte ett kontrakt fungera med dem då de redan hade Magic Johnson och Larry Bird som signaturatleter.

Jordan var mycket nära att skriva på för adidas, men möttes ännu en gång av besvikelse. Under mitten av 1980-talet var inte adidas intresserade av att utvidga sitt produktutbud till basket, något som störde Jordan mycket. Till slut skulle han skriva på för Nike, och acceptera ett paket på $500,000 som skulle ge honom sin egna signatursko. Även om Jordan inte var glad över det, visste han hur viktig denna deal skulle vara för hans karriär på lång sikt.

Designen

Air Jordan 1 Chicago Matchanvända Autograferade av Michael Jordan som såldes för 500000$

Matchanvända Air Jordan 1 Chicago som är autograferade av Michael Jordan, såldes för $560,000

Efter att ha skrivit på kontrakt med Nike, fick Michael Jordan vänta i nästan ett helt år innan han fick sin första sko. Under sin rookiesäsong syntes han ofta bära Nike Air Ship, som senare skulle bli förbjuden av NBA. Det hindrade naturligtvis inte Nike från att spela på det förbjudna temat när de släppte Air Jordan 1 (mer om det senare).

Eftersom Michael Jordan var en så viktig tillgång för Nike, insåg Phil Knight, Nikes grundare, att Jordans första sneakers måste vara något stort. Nikes kreativa chef, Peter C. Moore, fick rollen att designa Jordans sneaker. Även om det fanns lite detaljer från Jordan om hur han ville att skon skulle se ut, gav han Moore två saker att arbeta med: skon behövde vara lägre skuren än andra och den måste vara spännande.

En kombination av mjukt läder, en stor Nike Swoosh och en atletisk sneaker dekorerade skon. Den definierande detaljen var dock Wings-logotypen. Moore ritade Wings-logotypen på baksidan av en servett, som var en kombination av Jordan och Nike. En basketboll med vingar visade orden "Air Jordan", vilket spelade på Michaels atletiska förmåga och Nikes Air-teknologi. Även om Moore kanske trodde att han gjorde en slam dunk med designen, var det inte fallet.

Michael Jordan med Air Jordan 1 Black Toe

Michael Jordan med ett par Air Jordan 1 "Black Toe"

Vad Moore kom tillbaka med var, för att säga minst, undermåligt enligt Jordan. Jordan var inte nöjd med designen och sa att han skulle se löjlig ut på planen. Saker hade inte fått den bästa starten. Men Jordan började vänja sig vid Air Jordan 1 över tiden. Det är bra att han ändrade sig. Till slut skulle Jordan ta till planen med Air Jordan 1 och attrahera uppmärksamheten från tidiga sneakerheads.

Det tog inte lång tid för Air Jordan 1 att bli uppmärksammad. Genom att droppa skorna i flera olika färger så stack de ut bland mängden på planen. Som förväntat släpptes ett antal Chicago versioner och gav Jordan ett urval av färgställningar att välja mellan. "Bred", "Chicago" och "Black Toe" Jordan 1 high skulle utgöra paren Jordan använde, men Nike släppte också ett antal icke-Chicago-versioner.

Banned och Framgången

Efter att ha fått ett brev från NBA-kommissionären Russ Granik där det stod att Air Ship inte följde 51%-regeln blev Jordan informerad om att han skulle bli bötfälld med $5,000 varje gång han bar skorna på planen. 51%-regeln innebär att 51% av en spelares skor måste matcha lagets uniform, vilket inte var fallet med Nike Air Ship "Banned". Nike tog detta och sprang iväg med det, och skapade en marknadsföringskampanj utifrån det i sin historia.

Annonsen sa: "Den 15 oktober skapade Nike en revolutionerande ny basketsko. Den 18 oktober kastade NBA ut dem från spelet. Som tur är kan NBA inte hindra dig från att bära dem. Air Jordans. Från Nike."

Det var en överväldigande framgång, där Nike snabbt sålde slut på sin första Air Jordan runt USA. Med en pris på $65, förväntade sig Nike att de bara skulle sälja 100 000 par. Men det gick bättre än förväntat och Nike sålde 3-4 miljoner par, och toppade försäljningen med $55 miljoner i maj 1985. Air Jordan 1 var så populär att det fanns en väntelista långt innan dess officiella lanseringsdatum den 1 juli, vilket gjorde det till en av de mest eftertraktade produkterna i Nikes historia.

"Det har varit en fantastisk historia i Chicago, och det förväntade vi oss att det skulle vara, på grund av hans basketkarriär i den staden", sa David Luhr, en account supervisor för Nikes konto på Chiat/Day-byrån i Los Angeles, till Chicago Tribune i maj 1985. "Men Air Jordan har också gått extremt bra på andra marknader, inklusive New York och Los Angeles. 'Många bär uppenbarligen Air Jordan som basketsko, men vi upptäcker också att skon inte bara används för att spela sport utan snarare som en 'hip' sko som något modemedvetna bär."

Michael Jordan bär Air Jordan 1

Jordan spelar match med ett par Air Jordan 1

Sista tankarna

Så, där har du det! Det är design- och framgångshistorien för en av de mest kända sneakers i Nikes historia. I nästan 40 år har Nike Air Jordan 1 varit en viktig sko inom sneaker-communityn. Dess inflytande är obestridligt, med Nike som fortsätter att släppa samarbeten och färgvariationer av denna klassiska design. På senare år har även Jordan 1 Mid och Jordan 1 Low blivit väldigt populära modeller. Vem vet hur annorlunda världen av sneakers skulle ha sett ut om Jordan hade lämnat Nike.

Tillbaka till blogg